Selecteer een pagina

Je moet uitkijken met het gebruik van afbeeldingen op internet, het is nou eenmaal een feit dat je toestemming nodig hebt van de maker. Ik weet dat het in de praktijk veel gebeurt dat mensen zonder toestemming foto’s van anderen gebruiken, maar zo zit de auteurswet niet in elkaar.

Wat kan er gebeuren als je dit toch doet?
,,Als een fotograaf erachter komt dat je zijn foto toch hebt gebruikt dan kan hij een schadeclaim indienen. Normaal gesproken had hij je die foto misschien verkocht voor driehonderd euro. Hij kan dit dan alsnog in rekening brengen inclusief bijvoorbeeld een compensatie van nog eens hetzelfde bedrag. Hij kan dat via de rechter proberen af te dwingen, maar het bedrag moet wel redelijk blijven.”

Gebeurt dit vaak?

,,Het is vooral een kwestie van een oplettende fotograaf. Met tekst is zoiets veel makkelijker op te sporen.”

Hoe komen internetgebruikers die zelf geen foto’s maken aan rechtenvrije afbeeldingen?
Op Flickr.com is er een afdeling die Creative Commons heet. Deze foto’s mogen wel worden gebruikt. Vaak moet je wel de naam van de fotograaf vermelden. Een deel van deze foto’s mogen niet voor commerciële doeleinden worden gebruikt, maar wel als je bijvoorbeeld persoonlijke weblog hebt.

En als ik foto’s zoek voor een commerciële website?
Op Istockphoto.com kun je foto’s kopen voor lage bedragen als een euro of vijftig cent. Dat kan erg nuttig zijn. Het zijn alleen geen nieuwsfoto’s, dat ligt een stuk moeilijker. Associated Press en bijvoorbeeld Getty Images leveren veel nieuwsfoto’s aan. Daar moet alleen veel geld voor worden betaald.

Thuiskopie
Wat wel mag omtrent afbeeldingen die te vinden zijn op internet is het maken van een thuiskopie. Wil je bijvoorbeeld een foto van Getty Images gebruiken als bureaubladachtergrond, dan mag dat. Deze mag vervolgens niet ter beschikking worden gesteld aan derden. Dus het opnemen van de afbeelding in bijvoorbeeld een scriptie die vervolgens in de universiteitsbibliotheek belandt, is verboden. Hiervoor is toestemming nodig van de maker.

Bron:
Mijndomein.nl

We zijn benieuwd naar uw ervaring en mening u kunt onder dit bericht uw reactie kwijt.

Vind u onze nieuws items interessant? Abonneer dan op onze email service door onderin de pagina uw mail adres toe te voegen.

(Bij volg ons via e-mail)

Share This